Maahantuontiyrityksen perustaminen

Maahantuontiyrityksen perustaminen: liikeidea, tuotteet, palvelut, asiakkaat, mainonta, rahoitus ja yritysmuodot

Tältä sivulta löydät mahdollisimman kattavasti tietoa maahantuontiyrityksen perustamisesta. Maahantuontiin keskittyvää yritystä perustaessa on otettava huomioon että kyseessä on vaativampi työnsarka kuin perinteistä kotimaisesta raaka-aineesta, tuotteista ja palveluista keskittyvä yritystoiminta. Tämä koskee myös maahantuontia aloittavaa pientä yrittäjää ja isoa toimijaa. Maahantuontiyrityksen perustaminen alusta alkaen lähtee aina liikeideasta. Liikeideaksi harvoin ainoastaan riittää perushavainto: ”Suomessa kaikki on niin kallista, joten tuodaan halvalla muualta ja myydään kilpailukykyiseen hintaan tehden reilusti voittoa hyvinä katteina.” Seuraavat kysymykset voivat toimia rakenteena liikeidealle:

  1. Mitä yritys tuo maahan ja jalostetaanko tuote, palvelu tai raaka-aine vai välitetäänkö asiakkaalle se suoraan?
  2. Ketkä ovat yrityksen asiakkaat ja loppuasiakkaat
  3. Missä tuote mainostetaan, myydään ja miten se asiakkaalle toimitetaan? Internetissä tehokasta mainontaa ovat hakukonemainonta ja hakusanamainonta.

Millainen on maahantuontiyrityksen toimintaympäristö ja mahdollinen kannattavuus? Millainen kysyntä, tarjonta ja varsinkin kilpailu

Maahantuontiyrityksen perustaminen yleisesti sisältää samat toiminnot tai tapahtumat: rahoitus, yhtiö- tai yritysmuodon valinta, mahdollisten lupien hankkiminen tai niiden tarpeen selvittäminen, yrityksen perustamisilmoitus kaupparekisteriin, vakuutukset ja kirjanpito (pakollinen). Isommalle yritykselle maahantuonti kustannustehokkuuden tai kasvaneen kysynnän suhteen voi olla lähinnä byrokraattinen toimenpide, joka vaatii verkostoitumista, kielitaitoa ja kilpailuttamista toimittajien välillä. Pienelle yrittäjälle rahoitus voi olla kulmakivi, sillä lisääntynyt byrokratia vaatii lisää resursseja (aikaa ja rahaa) normaalin yritystoiminnan lisäksi.

Tärkeitä poimintoja maahantuontiyrityksen perustamiseen:

Maahantuontiyrityksen perustamiseen on suositeltavaa tiedustella sitä harjoittavista yrityksistä, varsinkin sellaisista, jotka ovat aloittaneet maahantuontiyrityksen alusta ja oppineet eniten matkan varrella. Yrittäjille suunnatuista palvelukeskuksista voi myös tiedustella yrityksen perustamispakettia, jossa olisi tietoa maahantuontiyrityksen perustamisesta.